5. Alte modele de contabilitate de gestiune (fara cost de productie)

5.1. hBILANT-Solduri intermediare de gestiune

Este o situatie de analiza generala a rezultatului prin prisma activitatii comerciale (marja comerciala),a activitatii de productie (productia perioadei), a activitatii de exploatare (excedentul/eventual insuficienta bruta de exploatare), conceputa pe 2 perioade comparative. Este calculata si valoarea adaugata.

Din indicatorii tabelului se poate determina si capacitatea de autofinantare.

Exemplu de situatie

5.2. hBILANT-Destinatia veniturilor

Este o situtie de analiza comparativa a structurii cheltuielilor si a surselor de autofinantare.

Ideea de baza: veniturile realizate de firma (plus TVA colectat) au patru destinatii:
- Terti: cumparari de la terti pentru exploatarea curenta
- Bugete: datorii catre bugete
- Personal (salarii nete) si proprietari (dividende)
- Firma: autofinantare

Este o situatie comparativa pe 5 ani, ponderea destinatiilor este exprimata si in procente, astfel situatia se poate utiliza si in caz de inflatie fara operatii de ajustare la inflatie.

La firme mici cu activitate omogena si continua in timp se poate utiliza la urmarirea structurii cheltuielilor, daca sunt abateri mari procentuale de la un an la altul, trebuie identificate motivele. La fel se poate previziona ce se intampla daca se modifica una din componentele de cheltuieli.

Exemplu de situatie

Capitolul Autofinantare arata nivelul surselor pentru investitii din anul curent: amortizarile, profitul repartizat pentru investitii si profitul nerepartizat. Profitul nereparizat este in linia de diferente si desigur va trebui sa acopere si dividendele care se vor repartiza.

Nu este tratata situatia imprumuturilor pentru exploatare si pentru investitii. In cazul in care firma utilizeaza credite, aceste fluxuri mai trebuie adaugate. La fel se pot evidentia unele destinatii, ca de exemplu utilitati, cheltuieli cu curentul electric etc.

5.3. hBILANT-BVC

Exemplu de BVC planificat pe anul 2003 pe baza datelor din bilantul pe anul 2002, pe baza MO 286/2000-obligatoriu pt. toti agentii economici (datele sunt calculate automat cu ajutorul unor indici planificati, dupa care se ajusteaza manual)

Exemplu de BVC

5.4. hBILANT-Analiza echilibrului financiar

Echilibrul financiar poate fi caracterizat prin fondul de rulment, necesarul de fond de rulment si trezoreria neta. Exemplul dat este conceput ca o extragere a datelor din bilantul pe sem.I. 2003 pentru o contabilitate simplificata. Pentru obtinerea de informatii corecte, recomandam ca in cazul existentei unor linii de credit la societatea contabilizata, inainte de a intocmi un bilant, sa efectuati inregistrarea 5121.x = 509 (numai pentru analiticele cu sold creditor!) In luna urmatoare puteti face articolul respectiv in rosu. Astfel, natura soldului lui 5121 va fi cea corecta (sold de activ).

Exemplu de situatie

5.5. hBILANT-Indicatori economico-financiari

Conform noului sistem contabil, bilantul pe anul 2003 va contine o serie de note explicative nestandardizate. Printre acestea se numara si Nota 9, recomandata pentru amandoua sistemele. Prezentam un exemplu pe baza bilanturilor intocmite pe sem.I 2003, respectiv 2002. Mentionam, ca unii indicatori au fost adaptati pentru a obtine informatii cu efort mai redus. Desigur, sistemul de indicatori poate fi dezvoltat si cu alti indicatori poate mai relevanti pentru societatea respectiva.

Exemplu de situatie

5.6. hCONT - Balanta venituri

In hCONT este implementata "balanta reordonata". Aceasta are forma si structura unei balante de verificare, doar conturile sunt puse si ierarhizate intr-o alta ordine.

 Tipurile de venituri defalcate  pe comisionari:
 
 701         V.din vinz. prod.finite
 701.01      V.din vinz. prod.finite; comisionar 1                           
 701.02      V.din vinz. prod.finite; comisionar 2                           
 704         V.din lucr.exec., serv.prest
 704.01      V.din lucr.exec., serv.prest; comisionar 1 
 704.02      V.din lucr.exec., serv.prest; comisionar 2
 707         V.din vinzarea marfurilor
 707.01      V.din vinzarea marfurilor; comisionar 1
 707.02      V.din vinzarea marfurilor; comisionar 2

 pot fi regrupate pe venituri pe comisionari, 
 defalcate pe tipuri de venituri:

 01          comisionar 1                           
 01.701      comisionar 1 ; V.din vinz. prod.finite
 01.704      comisionar 1 ; V.din lucr.exec., serv.prest
 01.707      comisionar 1 ; V.din vinzarea marfurilor
 02          comisionar 2                           
 02.701      comisionar 2 ; V.din vinz. prod.finite
 02.704      comisionar 2 ; V.din lucr.exec., serv.prest
 02.707      comisionar 2 ; V.din vinzarea marfurilor

Exemplu

5.7. hMARFAE - Situatii vanzari

In hMARFAE se pot realiza situatii de analiza a vanzarilor. Vanzarile se pot grupa pe tipuri de clienti, pe distribuitori, pe agenti, pe zone de desfacere, pe grupe de produse si pe diverse perioade. Optional, situatiile comparative sunt exprimate si in valuta (ca cea din exemplu) sau sunt corectate cu indici de inflatie.

Exemplu de situatie

Daca prezinta interes, in mod analog, putem implementa si situatii de analiza a cumpararilor.