Page 1 of 1

Introducere in CentOS

Posted: 19 Jun 2014, 13:10
by laszlo.zsigmond
In momentul de fata exista peste 300 de distributii active, dintre ele doar in jur de 10 sunt cunoscute la scara larga, fiind utilizate pentru scopuri generale. De cele mai multe ori o distributie nu este dezvoltata de la zero, punctul de plecare constituindu-l un anumit stadiu al unei alte distribuitii. De exemplu Oracle Linux este bazat pe CentOS.

CentOS acum are 10 ani, numele deriva din Community ENterprise Operating System. Este un sistem de oprerare GNU/Linux liber si gratuit, bazat pe cel liber, dar comercial (platit), Red Hat Enterprise Linux (RHEL). A luat nastere pentru a oferi o distributie gratuita pentru afaceri, care doreste sa mentina compatibilitate binara 100% cu cea originala care este disponibil in mod gratuit de la site-ul lui Red Hat.

Popularitatea generala a distributiilor poate fi urmarita pe distrowatch.com. Distributia de desktop cea mai populara este Ubuntu, iar CentOS nu intra in top zece. Dar CentOS este cea mai populara distributie GNU/Linux pentru servere Web, detinand o cota de utilizare de aproape 30% dintre serverele Web existente. In scurt CentOS este Red Hat pentru utilizatori experti in linux, pentru cei care nu este important contractul de suport de la Red Hat.

Distributiile linux in general se difera in constructia lor si mai putin de interfata de utilizare. Interfetele de operare sunt independente de sistemul de operare. De exemplu GNOME si KDE sunt cele mai cunoscute interfete grafice dezvoltate pentru Linux si aceste pot fi utilizate in CentOS. Unele distributii nu sunt compatibile cu unele interfete, si fiacare are favoritul lui pe care il include in pachet, sau dezvolta mai multe pachete cu diferite interfete grafice (ex. Kubuntu - KDE, Lubuntu, Xubuntu) sau chair dezvolta propria lui interfata grafica (ex. Ubuntu - Unity) dar in general interfetele grafice pot fi schimbate si personalizate cum vrea (si poate) utilizatorul. CentOS in mod implicit foloseste interfata grafica Gnome 2.

Avantaje / aspectele care il distinge de celalte distributii:
Vine cu Linux kernel-ul testat si stabil de la RHEL.
Ca si RHEL, CentOS furnizeaza update-uri de securitate pentru 5 ani de la o versiune majora.
Foloseste pachetele de tip rpm si managerul de pachete yum (distributia populara Ubuntu foloseste pachete deb, si managerul apt).

In ciuda avantajelor mentionate, CentOS nu este solutia perfecta pentru fiecare situatie, utlizatorii care doresc o distributie cu cele mai noi tehnologii, trebuie sa cauta o alta distributie. Versiuniile majoare CentOS urmaresc versiuniile RHEL, care sunt furnizate numai in fiecare 2-3 ani.

Distributiile bazate pe CentOS: Scientific Linux, Springdale Linux, SME Server, Rocks Cluster Distribution, Oracle Enterprise Linux (Oracle ofera suport si pentru sisteme existente cu RHEL/CentOS)

Configuratia minimala pentru rulare (statie de lucru)
  • PC din clasa Pentium ( > 400MHz)
  • 128Mb RAM(text UI) sau 512MB RAM(GUI)
  • Spatiu disc dependand de pachetul folosit de la 1.5GB la 10GB
Configuratia min. recomandata pentru un server local de tip desktop pana 5 utilizatori:
  • CPU din clasa Intel Core i7
  • RAM: 8 Gb
  • HDD: 500 Gb
In cloud, unde se factureaza dupa resursele folosite configuratia min. recomandata este:
  • min. 1 vCPU cu 2 Ghz (+1 vCPU dupa fiecare 5 utilizatori)
  • RAM: 2 GB (+1GB pentru fiecare 2 utilizatori)
  • HDD: min. 5 GB
Descarcare disc de instalare CentOS: http://wiki.centos.org/Download