Page 1 of 1

Angajare personal pentru targuri si expozitii

Posted: 23 Apr 2014, 14:15
by maria.bodosi
Ca relatie de munca cu personalul care lucreaza la targuri, expozitii ocazionale se poate alege din solutiile:

1. Contract de munca pe durata determinata, cu timp partial, in afara functiei de baza etc.
- contributii: se datoreaza toate contributiile
- impozit: 16%
- declaratii: D112, Registru de evidenta a salariatilor
Obs. - in baza art. art.137 (2) din Codul muncii, daca activitatea se desfasoara in zile de repaus, salariatul va beneficia de un spor stabilit prin contractul individual/colectiv de munca.

2. Conventie civila
"Se poate aplica numai daca realtia de munca NU satisface conditiile de mai jos din Codul fiscal:
Art. 7. .... 2. activitate dependentă - orice activitate desfăşurată de o persoană fizică într-o relaţie de angajare;
2.1. Orice activitate poate fi reconsiderată ca activitate dependentă dacă îndeplineşte cel puţin unul dintre următoarele criterii:
a) beneficiarul de venit se află într-o relaţie de subordonare faţă de plătitorul de venit, respectiv organele de conducere ale plătitorului de venit, şi respectă condiţiile de muncă impuse de acesta, cum ar fi: atribuţiile ce îi revin şi modul de îndeplinire a acestora, locul desfăşurării activităţii, programul de lucru;
b) în prestarea activităţii, beneficiarul de venit foloseşte exclusiv baza materială a plătitorului de venit, respectiv spaţii cu înzestrare corespunzătoare, echipament special de lucru sau de protecţie, unelte de muncă sau altele asemenea şi contribuie cu prestaţia fizică sau cu capacitatea intelectuală, nu şi cu capitalul propriu;
c) plătitorul de venit suportă în interesul desfăşurării activităţii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizaţia de delegare-detaşare în ţară şi în străinătate, precum şi alte cheltuieli de această natură;
d) plătitorul de venit suportă indemnizaţia de concediu de odihnă şi indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă, în contul beneficiarului de venit.
2.2. În cazul reconsiderării unei activităţi ca activitate dependentă, impozitul pe venit şi contribuţiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate și virate, fiind datorate solidar de către plătitorul şi beneficiarul de venit. În acest caz se aplică regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate în afara funcţiei de bază"

Procedural:
- firma si persoana incheie o conventie civila. In contract trebuie evidentiat, ca activitatea se desfasoara intamplator/ocazional, deci nu este una cu caracter repetitiv.
- de la persoana se solicita o declaratie pe propria raspundere daca are/nu are salariu la alt loc de munca sau pensie
- contributii:
- impozit - anticipat (10%) sau final (16%) - trebuie mentionat in conventie. Daca e impozit final, persoana nu mai trebuie sa depuna declaratie de venit la finante la sfarsitul anului. Contributiile se scad din baza de calcul a impozitului numai daca impozitul e anticipat!
- CASS asigurat
- CAS asigurat - numai daca persoana NU are alt loc de munca sau pensie, conform declaratiei pe propria raspundere
- declaratii: D112

3. Zilier
NUMAI Incepand cu 16.06.14 (intrarea in vigoare a LG 18/2004), persoana se poate angaja eventual ca zilier pentru activitati de organizare a targurilor si expozitiilor, in acest caz:
- se incheie un contract cu zilierul, stabilindu-se:
- modalitatea de plata (zilnic sau la sfarsit)
- se plateste cel putin salariul minim zilnic, fara limita superioara
- impozit: 16%
- trebuie cumparat un Registru de evidenta zilieri in care se completeaza datele
- un extras din registru (copia paginii) se depune la inspectoratul de munca
- declaratii: D112