Facturarea reducerilor, cu cote TVA de 24% si 9%
Posted: 03 Sep 2013, 08:43
Facturarea reducerilor, cu cote TVA de 24% si 9%
Pentru facturarea reducerilor in hMARFA se defineste un articol in nomenclator, de exemplu X-REMIZA, cu cota TVA 24%, se receptioneaza in gestiunea de marfuri, si se factureaza pe un rind separat (in general ultimul rind), cu valoarea negativa a reducerii.
Se poate automatiza calculul valorii reducerii, in cazul in care acesta este procentual si se aplica pe subtotalul valorii dinaintea reducerii.
In acest caz se introduce numai cantitatea (procentul reducerii, cu minus, de exemplu -0.05 pentru reducere de 5%)
In procesul de validare (sau calcul) se va calcula valoarea reducerii, pretul unitar fiind subtotalul valorii fara TVA)
Implementarile sunt particulare, in general s-au rezolvat prin adaptarea formulei de validare a facturii, in felul urmator:
Este importanta existenta ultimului rind: # xF_2 := 0 , pentru reinitializarea subtotalului, in cazul in care este nevoie de mai multe randuri de reduceri procentuale.
Astfel se pot folosi mai multe procente de reduceri prin gruparea produselor pe procente de reduceri si inserarea dupa fiecare grupa a unui rand de X-REMIZA cu procentul respectiv.
Pentru facturarea reducerilor comerciale sau financiare (remiza sau scont), in conditiile existentei a doua cote TVA pe aceeasi factura, trebuie definite doua articole in nomenclator, pentru fiecare cota TVA in parte:
De exemplu:
Atentie: X-REMIZA 9 are pozitia TVA: AR , nu AR G !
Indiferent daca se folosea introducerea manuala a reducerii sau se calcula automat, daca sunt produse cu 2 cote de TVA pe aceeasi factura, si chiar daca procentul de reducere este la fel pentru ambele cote, trebuie inserate cele doua rinduri, cu
X-REMIZA 9
si
X-REMIZA 24
Fara alte modificari, valoarea reducerilor se va calcula corect.
Daca pe factura toate produsele au aceeasi cota de TVA ( de exmplu AR G, cu 9%, pentru paine,...)
se foloseste reducerea cu cota corespunzatoare (pentru paine se foloseste X-REMIZA 9 )
Verificati totusi calculul corect al reducerilor, pe exemple edificatoare.
Pentru facturarea reducerilor in hMARFA se defineste un articol in nomenclator, de exemplu X-REMIZA, cu cota TVA 24%, se receptioneaza in gestiunea de marfuri, si se factureaza pe un rind separat (in general ultimul rind), cu valoarea negativa a reducerii.
Code: Select all
Cod Denumire Pozitia TVA Cota TVA
X-REMIZA Remiza AS 24%
In acest caz se introduce numai cantitatea (procentul reducerii, cu minus, de exemplu -0.05 pentru reducere de 5%)
In procesul de validare (sau calcul) se va calcula valoarea reducerii, pretul unitar fiind subtotalul valorii fara TVA)
Implementarile sunt particulare, in general s-au rezolvat prin adaptarea formulei de validare a facturii, in felul urmator:
Code: Select all
#INCEPUT
...
// xF_2 = Baza calcul pentru remiza
# xF_2 := 0
#RIND
...
#DACA ! xF_CodM = "X-REMIZA"
# xF_2 := ROUND(xF_2 + xF_VLiv,2)
#DACA xF_CodM = "X-REMIZA" .AND. xF_2 # 0
// daca xF_2 = 0 => Remiza ulterioara (primul rind pe factura)
# xF_PuLiv := xF_2
// recalcul valori rind remiza
# xF_VLiv := ROUND (xF_PuLiv *xF_Cantit,2)
# xF_PuVinz := ROUND (xF_PuLiv *(100+xF_Tva)/100,2)
# xF_VVinz := ROUND (xF_PuVinz*xF_Cantit,2)
# xF_VBazaTva:= ROUND (xF_VLiv,2)
# xF_VTva := ROUND (xF_VBazaTva*xF_Tva/100,2)
# xF_2 := 0
...
Astfel se pot folosi mai multe procente de reduceri prin gruparea produselor pe procente de reduceri si inserarea dupa fiecare grupa a unui rand de X-REMIZA cu procentul respectiv.
Pentru facturarea reducerilor comerciale sau financiare (remiza sau scont), in conditiile existentei a doua cote TVA pe aceeasi factura, trebuie definite doua articole in nomenclator, pentru fiecare cota TVA in parte:
De exemplu:
Code: Select all
Cod Denumire Pozitia TVA Cota TVA
X-REMIZA 9 Remiza 9% TVA AR 9%
X-REMIZA 24 Remiza 24% TVA AS 24%
Indiferent daca se folosea introducerea manuala a reducerii sau se calcula automat, daca sunt produse cu 2 cote de TVA pe aceeasi factura, si chiar daca procentul de reducere este la fel pentru ambele cote, trebuie inserate cele doua rinduri, cu
X-REMIZA 9
si
X-REMIZA 24
Fara alte modificari, valoarea reducerilor se va calcula corect.
Daca pe factura toate produsele au aceeasi cota de TVA ( de exmplu AR G, cu 9%, pentru paine,...)
se foloseste reducerea cu cota corespunzatoare (pentru paine se foloseste X-REMIZA 9 )
Verificati totusi calculul corect al reducerilor, pe exemple edificatoare.