În ultima perioadă mi sa cerut să ajut utilizatorii la urmărirea produselor distribuite pe loturi de fabricare de la producător. Acest lucru este obligatoriu în cazul alimentelor şi a băuturilor. Scopul urmărit este de a fi posibil retragerea de pe piaţă a loturilor cu defecte de fabricare. Utilizatorii folosesc cuvântul de trasabilitate pentru definirea procedurii. Soluţia folosită de mine este următoarea:
Am propus ca la fiecare lot să completeze la recepţie câmpul de observaţii cu numărul de lot din care face parte marfa recepţionată. Câmpul de observaţii este vizibil şi în timpul facturării la identificare a articolelor. La toate documentele de ieşire pe care trebuie să apară numărul de lot am modificat la model/formule specificaţia de marfă şi am mai adăugat la Denumire şi Descriere conţinutul câmpului de observaţii din lotul de intrare. Pentru acesta am folosit formula:
RTRIM(IF(vf_lotm(facr->NRTRAN+facr->CODMAT+facr->GEST),lotm->OBS,""))
Funcţionează perfect.
Cazuri particulare:
Soseşte acelaşi articol pe acelaşi factură din mai multe loturi. hMARFA nu permite recepţia aceluiaşi articol pe o recepţie. Soluţia este de a crea mai multe gestiuni de exemplu MR1, MR2 etc. şi loturile de fabricaţie diferite se despart în gestiuni diferite pe acelaşi recepţie.
Trasabilitate
Moderator: HAMOR