Facturarea reducerilor, cu cote TVA de 24% si 9%

Moderator: HAMOR

arpad.mezei
Mesaje: 109
Membru din: 08 Dec 2011, 10:06

Facturarea reducerilor, cu cote TVA de 24% si 9%

Mesajde arpad.mezei » 03 Sep 2013, 08:43

Facturarea reducerilor, cu cote TVA de 24% si 9%

Pentru facturarea reducerilor in hMARFA se defineste un articol in nomenclator, de exemplu X-REMIZA, cu cota TVA 24%, se receptioneaza in gestiunea de marfuri, si se factureaza pe un rind separat (in general ultimul rind), cu valoarea negativa a reducerii.

Cod: Selectaţi tot

Cod             Denumire               Pozitia TVA   Cota TVA
X-REMIZA        Remiza                   AS            24%

Se poate automatiza calculul valorii reducerii, in cazul in care acesta este procentual si se aplica pe subtotalul valorii dinaintea reducerii.

In acest caz se introduce numai cantitatea (procentul reducerii, cu minus, de exemplu -0.05 pentru reducere de 5%)
In procesul de validare (sau calcul) se va calcula valoarea reducerii, pretul unitar fiind subtotalul valorii fara TVA)


Implementarile sunt particulare, in general s-au rezolvat prin adaptarea formulei de validare a facturii, in felul urmator:

Cod: Selectaţi tot

#INCEPUT
    ...
    // xF_2 = Baza calcul pentru remiza
    # xF_2          := 0     
#RIND
    ...
    #DACA ! xF_CodM = "X-REMIZA"
        # xF_2 := ROUND(xF_2 + xF_VLiv,2)
    #DACA   xF_CodM = "X-REMIZA" .AND. xF_2 # 0
        // daca xF_2 = 0 => Remiza ulterioara (primul rind pe factura)
        # xF_PuLiv     := xF_2
        // recalcul valori rind remiza
        # xF_VLiv    := ROUND (xF_PuLiv *xF_Cantit,2)
        # xF_PuVinz  := ROUND (xF_PuLiv *(100+xF_Tva)/100,2)
        # xF_VVinz   := ROUND (xF_PuVinz*xF_Cantit,2)
        # xF_VBazaTva:= ROUND (xF_VLiv,2)
        # xF_VTva    := ROUND (xF_VBazaTva*xF_Tva/100,2)

        # xF_2 := 0 
    ...

Este importanta existenta ultimului rind: # xF_2 := 0 , pentru reinitializarea subtotalului, in cazul in care este nevoie de mai multe randuri de reduceri procentuale.

Astfel se pot folosi mai multe procente de reduceri prin gruparea produselor pe procente de reduceri si inserarea dupa fiecare grupa a unui rand de X-REMIZA cu procentul respectiv.

Pentru facturarea reducerilor comerciale sau financiare (remiza sau scont), in conditiile existentei a doua cote TVA pe aceeasi factura, trebuie definite doua articole in nomenclator, pentru fiecare cota TVA in parte:

De exemplu:

Cod: Selectaţi tot

Cod             Denumire               Pozitia TVA   Cota TVA
X-REMIZA  9     Remiza  9% TVA            AR             9%
X-REMIZA 24     Remiza 24% TVA            AS            24%

Atentie: X-REMIZA 9 are pozitia TVA: AR , nu AR G !


Indiferent daca se folosea introducerea manuala a reducerii sau se calcula automat, daca sunt produse cu 2 cote de TVA pe aceeasi factura, si chiar daca procentul de reducere este la fel pentru ambele cote, trebuie inserate cele doua rinduri, cu

X-REMIZA 9
si
X-REMIZA 24

Fara alte modificari, valoarea reducerilor se va calcula corect.

Daca pe factura toate produsele au aceeasi cota de TVA ( de exmplu AR G, cu 9%, pentru paine,...)
se foloseste reducerea cu cota corespunzatoare (pentru paine se foloseste X-REMIZA 9 )

Verificati totusi calculul corect al reducerilor, pe exemple edificatoare.

Înapoi la “TVA 9% paine, produse panificatie, faina de la 1 sept.2013”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori