1. Cadrul legislativ

Legea contabilitatii nr.82/1991

(republicata in MO 629/2002)

a) Obligativitate

Art.1.(1) Societatile comerciale, societatile/companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, societatile cooperatiste si celelalte persoane juridice cu scop lucrativ au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitatea proprie,respectiv contabilitatea financiara, potrivit prezentei legi, si contabilitatea de gestiune adaptata la specificul activitatii. (2) Prevederile alin.(1) se aplica si institutiilor publice, asociatiilor si celorlalte persoane juridice cu si fara scop lucrativ, precum si persoanelor fizice autorizate sa desfasoare activitati independente.

Proceduri

Normele metodologice pentru intocmirea si utilizarea formularelor comune privind activitatea financiara si contabila si modelele acestora (Ordin 425/1998): I. Proceduri privind organizarea si conducerea contabilitatii 5) Organizarea contabilitatii patrimoniului: ... b) contabilitatea de gestiune, care se organizeaza de fiecare unitate patrimoniala in functie de specificul activitatii si necesitatile proprii: - inregistrarea operatiilor privind colectarea si repartizarea cheltuielilor pe destinatii, decontarea productiei si calculul costului de productie al produselor fabricate, lucrarilor executate si serviciilor prestate, inclusiv al productiei, lucrarilor si serviciilor in curs de executie; - calculul costurilor de productie, utilizand metoda adecvata (pe produse, pe comenzi, pe faze, globala etc.) in fucntie de organizarea procesului de productie, specificul activitatii, marimea unitatii si necesitatile proprii; - determinarea costului subactivitatii.

1.1. Legislatie pentru contabilitatea
in sistem dezvoltat (IAS)

Ordinul 94/2001 pentru aprobarea reglementarilor contabile armonizate cu Directiva a IV-a ...si cu Standardele Internationale de Contabilitate (MO 85/2001)

a) Obligativitate

pct.1.2. Raspunderea pentru organizarea si tinerea contabilitatii...revine administratorului. In acest scop, persoana prevazuta la aliniatul precedent trebuie sa asigure ...organizarea contabilitatii de gestiune adaptate la specificul unitatii.

b) Costul de productie

pct.5.13. ... Costul de productie al unui bun cuprinde: costul de achizitie al materiilor prime si consumabilelor, celelalte cheltuieli directe de productie, precum si cota cheltuielilor indirecte de productie alocate in mod rational ca fiind legate de fabricatia acestuia. Cheltuielile generale de administratie si cele financiare nu se includ in costurile de productie, cu exceptia situatiilor descrise in Standardele Internationale de Contabilitate... Cheltuielile de desfacere nu se includ in costul de productie al unui bun.

c) Conturi specifice

In planul de cont sunt enumerate conturile din clasa 9, fara insa norme de utilizare sau monografie contabila.

d) Note explicative la bilant

Nota 4-Analiza rezultatului din exploatare-solicita urmatoarele informatii: 1. Cifra de afaceri neta 2. Costul bunurilor vandute si al serviciilor prestate(=3+4+5) 3. Cheltuielile activitatii de baza 4. Cheltuielile activitatilor auxiliare 5. Cheltuielile indirecte de productie 6. Rezultatul brut aferent cifrei de afaceri nete (1-2) 7. Cheltuielile de desfacere 8. Cheltuieli generale de administratie 9. Alte venituri din exploatare 10. Rezultatul din exploatare (=6-7-8+9)

1.2. Legislatie pentru contabilitatea
in sistem simplificat

Ordinul 306/2002 pentru aprobarea Reglementarilor contabile simplificate, armonizate cu directivele europene (MO 279bis/2002)

a)Obligativitate

pct.2.2...persoanele care raspund de organizarea si conducerea contabilitatii trebuie sa asigure...organizarea contabilitatii de gestiune adaptate la specificul persoanei juridice.

b) Costul de productie

pct.3.1. ... Costul de productie al unui bun cuprinde: costul de achizitie al materiilor prime si consumabilelor, celelalte cheltuieli directe de productie, precum si cota cheltuielilor indirecte de productie alocate in mod rational ca fiind legate de fabricatia acestuia. Pierderile de materiale, manopera sau alte costuri de productie inregistrate peste limitele normal admise, cheltuielile de depozitare, cu exceptia cazurilor in care aceste costuri sunt necesare in procesul de productie, anterior trecerii intr-o noua faza de fabricatie, regiile (cheltuielile) generale de administratie care nu participa la aducerea stocurilor in forma si locul final, precum si costurile de desfacere, reprezinta exemple de costuri care nu trebuie incluse in costul stocurilor, ci sunt recunoscute drept cheltuieli ale perioadei in care au survenit.

c) Conturi specifice

Nu sunt enumerate conturile din clasa 9.

d) Note explicative la bilant

Nu exista prevederi exprese in legatura cu informatiile de furnizat.

1.3. Legislatie fiscala

Unele reglementari fiscale prevad ca sursa de informatie contabilitatea de gestiune. Exemple pentru calcul impozit pe profit: -Cota redusa pentru export HG 859/2002 (MO 640/2002) pct.2.4.- Pentru a calcula impozitul pe profit cu cota redusa exportatorii de bunuri trebuie sa faca dovada prin inregistrarile din contabilitatea de gestiune, in functie de specificul activitatii, ca aceste bunuri sunt realizate din activitatea proprie prin procesarea materiei prime, prelucrarea sau transformarea acesteia. -Scutire pentru brevete de inventie HG 1585/2002 (MO 32/2003) art.5. Pentru ca titularul brevetului...sa beneficieze de scutire de impozit pe profit...trebuie sa fie indeplinite in mod cumulativ urmatoarele conditii: ... c) sa existe evidente contabile, la nivel gestionar, din care sa rezulte ...nivelul profitului obtinut... Veniturile si cheltuielile aferente aferente aplicarii inventiei se evidentiaza distinct pana la nivel de balanta de de verificare. La determinarea profitului aferent aplicarii inventiei se iau in calcul si cheltuielile de conducere si administrare, precum si alte asemenea cheltuieli, proportional cu veniturile obtinute din inventie fata de veniturile totale realizate de catre societatea comerciala.