1.6. Sfera de cuprindere a contabilitatii de gestiune a fost extinsa

Conform Precizarilor/2004 sfera contabilitatii de gestiune nu se rezuma la calculul pretului de cost al productiei, lucrarilor si serviciilor (cum era definit in HG.704/1993)), ci este mult largita si cuprinde: calcul rezultate analitice, bugetare, analize financiare. Include chiar si calculul pretului de cost la achizitia materialelor si la imobilizarile in curs.

1.7. Existenta contabilitatii de gestiune este obligatorie, dar forma este la alegere

Existenta contabilitatii de gestiune este obligatorie, dar forma este optionala si se poate organiza:

La contabilitatea in sistem dezvoltat sunt enumerate conturile din clasa 9, dar conform Precizarilor nici in acest caz nu este obligatorie utilizarea lor.

Se pot alege si metodele de calculatie a costurilor si metodele de repartizare a costurilor indirecte.

Cerinte obligatorii:

Trebuie remarcat, ca in cazul in care informatii derivate din contabilitatea de gestiune sunt introduse in contabilitea financiara, cum ar fi diferentele de pret la produse, metodele utilizate in contabilitea de gestiune trebuie sa fie corelate cu cele din contabilitatea financiara si cu regulile fiscale.

Mai mult, exista proceduri fiscale la care trebuie utilizate informatii din contabilitea de gestiune (vezi 1.3.).

Atentie si la problema confidentialitatii contabilitatii de gestiune ! In reglementari nu este amintit, doar literatura de specialitate insista pe aspectul confidential. Dupa parerea noastra, acest aspect se rezuma la lipsa obligatiei de a publica informatiile din contabilitatea de gestiune.

La adoptarea unor metode ale contabilitatii manageriale din alte tari trebuie sa avem in vedere unele particularitati ale contabilitatii romanesti:

Observatie: uneori managerii solicita o a cincea stare a productiei, care nu este pusa in evidenta in contabilitate: productia incasata.